OKULA UYUM SÜRECİ

Okulların açılmasıyla birlikte, çocuklar ve ailelerin hayatında büyük değişiklikler oluyor. Çocuklar aile ortamlarının dışında yeni bir çevre edinirken, aileler ise çocuklarının içine girdiği bu karmaşık ortama alışıp alışamayacaklarına dair bir takım düşünceler içerisinde oluyorlar. Genelde hem çocukların hem de ailelerinin hislerine kaygının hâkim olduğu bu süreçte, Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi olarak bir takım önerilerde bulunmak istedik.

Çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa, onun hislerine karşı empatik yaklaşın. Çocuğunuz sizden ayrılmak istemediğinden ve sizi okulda göremeyeceğinden dolayı gitmek istemiyor olabilir.Ona ‘’benden ayrılmak istemediğinden dolayı okula gitmek istememeni anlıyorum. Ben de seni özleyeceğim ancak diğer her çocuk gibi senin de okula gitmen gerekli. Okuldan döndüğünde yaşadıklarını benimle paylaşman için sabırsızlanıyorum. Hem okul sayesinde konuşacağımız bir çok yeni şey olacak ‘’ diyebilirsiniz. Çocuğunuzu okula bırakırken, okul bahçesinde çok fazla durmayın ancak asla bir anda da gözden kaybolmayın.

Ayrılma sürecini olabildiğince duygusallıktan uzak şekilde geçirin. Çocuğa gereğinden uzun sarılmayın, ağlamayın. Ona tekrar bir araya geleceğiniz saati hatırlatarak bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Ek olarak, eğer kendinden küçük kardeşi varsa, onu sürekli yanınızda götürmeyin. Aksi takdirde çocuğunuzun sizden ayrılması zorlaşacaktır. Çocuğunuzu okula göndermekten hemen vazgeçmeyin. Eğer okula gitmese bile evde kaldığı zaman zarfında ona çok eğleneceği aktiviteler sunmayın. Örneğin ''okul yoksa bugün lunaparka gidelim'' demeyin. Aksi takdirde çocuğunuz evdeki eğlenceli ortamı arzuladığından, okula gitmemek için daha çok direnecektir.

Çocuğunuz okuldan döndükten sonra anlatacaklarına önem verin, anlatmazsa sorun. Sorunuza yanıt vermezse çok üstelemeyerek, kendisinin size anlatmasını bekleyin, anlatması için üstüne gitmeyin. Anlatmakta zorlanıyorsa onu oyuna davet edin. Örneğin, öğretmencilik oynayarak onun okulda ne hissettiklerini anlama şansını elde edebilirsiniz. Oyun oynamak ve resim çizmek, çocukların duygularını dışa vurmaları açısından etkili aktiviteler arasındadır. Çocuğunuzun okula adaptasyon sürecinde, bir - bir buçuk ay boyunca direnç göstermesi normal karşılanabilir. Bu sürecin uzaması, ya da başka bir durumun fark edilmesi durumunda, merkezimize veya çocuk psikolojisi alanında uzman bir kurum ya da kişilere başvurulmasını tavsiye ederiz.